Sunday, 11 November 2012

EPL: MU makin selesa, Arsenal terikat


Javier Hernandez
Penyerang Manchester United, Javier Hernandez (kanan) meraikan gol jaringannya dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL) antara Manchester United dan Aston Villa. - Foto EPA
MANCHESTER United (MU) berjaya menumpaskan Aston Villa 3-2 dalam saingan Liga Perdana Inggeris (EPL) di Villa Park semalam.

Aston Villa selaku pasukan tuan rumah dilihat menguasai permainan di separuh masa pertama apabila Andreas Weimann berjaya menjaringkan gol pertama di minit-minit terakhir sebelum tamat permainan.

Seawal permainan separuh masa kedua bermula, Weimann sekali lagi menjaringkan gol kedua Aston Villa di minit ke-50, hantaran Gabriel Agbonlahor.

Selang lapan minit kemudian, MU bangkit merapatkan saingan menerusi Javier Hernandez pada minit ke-58.

MU mendapat 'bonus' apabila Ron Vlaar menjaringkan gol sendiri pada minit ke-63, sekali gus menyamakan kedudukan 2-2.

Hantaran bola dari Robin van Persia berjaya disempurnakan oleh Hernandez pada minit ke-87.

Kemenangan ini mengekalkan kedudukan MU sebagai pendahulu liga dengan mengutip 27 mata meninggalkan pesaing rapatnya, Chelsea dengan perbezaan empat mata.

Pusat panggilan 1Malaysia dilancar esok


Kuala Lumpur - Kerajaan akan memperkenalkan satu lagi inovasi baharu dalam perkhidmatan awam melalui pelaksanaan Pusat Panggilan 1Malaysia (1MOCC) bertujuan memudahkan komunikasi orang awam dengan agensi kerajaan.
Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) dalam satu kenyataan hari ini, berkata 1MOCC membolehkan orang awam mengemukakan pertanyaan, aduan atau cadangan kepada pelbagai agensi kerajaan menggunakan nombor rujukan tunggal 03 8000 8000.
"Dengan ini orang awam tidak lagi perlu mengingati atau mendapatkan pelbagai maklumat perhubungan setiap kali ingin berurusan dengan agensi kerajaan yang berlainan," kata Mampu.
Menggunakan konsep pusat panggilan setempat, 1MOCC merupakan satu projek 'National Flagship' di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan.
Projek itu menyediakan lima saluran komunikasi iaitu telefon, sistem pesanan ringkas, faks, e-mel dan media sosial.
Fasa satu 1MOCC dilaksanakan secara perintis melibatkan 21 agensi kerajaan merangkumi Jabatan Perdana Menteri dan agensi di bawahnya, Jabatan Imigresen, Jabatan Pengangkutan Jalan dan Jabatan Pendaftaran Negara.
Ia diterajui Mampu dengan penyertaan Kementerian Kewangan, Jabatan Perkhidmatan Awam, Perbadanan Putrajaya dan TM selaku rakan strategik.
"Fasa kedua akan merangkumi semua jabatan dan agensi kerajaan di Putrajaya manakala fasa ketiga melibatkan jabatan dan agensi kerajaan secara keseluruhan," kata kenyataan itu.
1MOCC dijadual dilancarkan esok di Putrajaya.

Penasihat PM: Pemimpin Islam perlu sepakat soal jaga agama

Besut - Penasihat Agama kepada Perdana Menteri Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin berkata pemimpin Islam di negara ini perlu sepakat dalam menjaga kepentingan agama Islam tanpa mengira perbezaan fahaman politik.
   
Katanya tindakan sesetengah pemimpin politik yang mengetepikan kepentingan agama demi kedudukan politik dan menyebabkan kecelaruan berpanjangan dalam
masyarakat amat dikesalkan.
   
"Amat dikesalkan kerana pemimpin Pas seperti Nik Aziz dan Haji Hadi tidak mahu memperbetulkan  kenyataan yang dibuat Nurul Izzah dalam soalan kebebasan
beragama selain turut menyokong dan mengatakan perkara tersebut tidak penting," katanya pada satu perjumpaan dengan media, di sini hari ini.
   
Katanya sebagai Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat jelas mengetepikan kepentingan Islam apabila menyokong Nurul Izzah sekalipun menyedari Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat itu melakukan kesalahan besar.
   
"Nik Aziz jika tahu perkara itu salah sepatutnya jangan keluar apa-apa pandangan dan lebih baik  menjadi syaitan yang bisu daripada syaitan yang berkata-kata," katanya.
 
Beliau turut meminta Nurul Izzah memperbetulkan kenyataannya dan meminta maaf dengan mengakui tidak arif tentang bidang agama.
   
Pada 3 November lepas, portal berita Malaysiakini melaporkan Nurul Izzah yang juga Anggota Parlimen Lembah Pantai berkata rakyat tidak seharusnya dipaksa
menganut agama tertentu dan perkara itu juga patut terpakai kepada orang Melayu.
   
"Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama...bagaimana seseorang itu boleh berkata, maaflah, ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, ia sepatutnya diguna pakai secara sama rata," katanya.
   
Beliau berkata demikian pada forum bertajuk 'Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa?' di Subang Jaya pada 3 November.

PM: Malaysia potensi jadi hab penunggang motosikal kuasa tinggi

Putrajaya - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berharap golongan penunggang motosikal berkuasa tinggi di negara ini akan bertambah kerana Malaysia berpotensi menjadi hub penunggang motosikal jenis itu di rantau ini.
   
Berucap menutup 1Malaysia Bike Week (1MBW) di perkarangan Istana Kehakiman di sini hari ini, Najib berkata beliau tidak fikir ada negara lain di Asean yang mempunyai jumlah penunggang motosikal berkuasa tinggi seramai itu.
   
"Saya menganggap ini sebagai titik permulaan kepada masa depan di mana kegiatan menunggang ini akan memuncak dan akan bercambah kepada bilangan yang jauh lebih besar lagi," katanya.
   
Turut hadir Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang jugaPengerusi Eksekutif Superbikes Association of Malaysia (SAM), Menteri Belia danSukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Presiden Perbadanan Putrajaya Tan Sri Aseh Che Mat dan Presiden SAM, Datuk Abdul Halim Suleiman.
   
Acara pada hari ini turut diiktiraf oleh Malaysia Book of Records sebagaiekspedisi motosikal berkuasa tinggi terbesar dengan 438 motosikal dan 536peserta serta perhimpunan terbesar motosikal berkuasa tinggi dengan 6,630motosikal dan 7,740 peserta.

Najib berkata konvoi 1MBW yang bermula Selasa lalu dan disertai 536 peserta yang menunggang 438 motosikal itu mampu mengubah persepsi orang ramai terhadap mereka yang selama ini dianggap golongan elitis.
   
Beliau berkata ini kerana di sepanjang konvoi sejauh 1,828 kilometer bermula di Johor ke sekitar semenanjung itu, mereka turut menawarkan khidmat bakti sosial termasuk melawat orang sakit, membantu orang miskin dan menjalankan kerja pembersihan.
   
"Ini merupakan sumbangan yang amat bermakna kepada masyarakat setempat. Ia memperlihatkan golongan ini juga sebahagian rakyat yang cintakan negara, mahu berkhidmat kepada masyarakat dan menyumbang kepada kesejahteraan negara," katanya.
   
Najib berkata peserta pengembaraan seperti itu juga dapat melihat beberapa aspek dan dimensi baru negara yang menjadikan mereka lebih cintakan negara.
   
Beliau berkata ini termasuk sistem rangkaian jalan yang baik yang disediakan kerajaan, pembangunan seimbang antara desa dan pekan, keamanan dan keharmonian rakyat pelbagai bangsa dan kehijauan alam semulajadi.  

Najib berkata konvoi 1MBW yang bermula Selasa lalu dan disertai 536 peserta yang menunggang 438 motosikal itu mampu mengubah persepsi orang ramai terhadap mereka
yang selama ini dianggap golongan elitis.
   
Beliau berkata ini kerana di sepanjang konvoi sejauh 1,828 kilometer bermula di Johor ke sekitar semenanjung itu, mereka turut menawarkan khidmat bakti sosial termasuk melawat orang sakit, membantu orang miskin dan menjalankan kerja pembersihan.
   
"Ini merupakan sumbangan yang amat bermakna kepada masyarakat setempat. Ia memperlihatkan golongan ini juga sebahagian rakyat yang cintakan negara, mahu berkhidmat kepada masyarakat dan menyumbang kepada kesejahteraan negara," katanya.
   
Najib berkata peserta pengembaraan seperti itu juga dapat melihat beberapa aspek dan dimensi baru negara yang menjadikan mereka lebih cintakan negara.
   
Beliau berkata ini termasuk sistem rangkaian jalan yang baik yang disediakan kerajaan, pembangunan seimbang antara desa dan pekan, keamanan dan keharmonian rakyat pelbagai bangsa dan kehijauan alam semulajadi.

KPT salur peruntukan kepada UPM untuk penyelidikan ikan patin

Temerloh - Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menyediakan peruntukan RM182,000 bagi menjalankan kajian mengenai ikan patin di Temerloh bagi tempoh dua tahun lepas.
    
Timbalan Menteri Datuk Saifuddin Abdullah, yang juga anggota Parlimen Temerloh berkata peruntukan tersebut yang diberikan kepada Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan beberapa produk yang berasaskan ikan patin.    

"Antara produk yang berjaya dihasilkan adalah masakan tempoyak, asam pedas, goreng berlada dan masakan barat.
   
"Kajian selanjutnya akan dilakukan secara lebih menyeluruh dan komprehensif bagi memastikan produk ikan patin boleh memasuki negara luar," katanya.
   
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Karnival dan Seminar Ikan Patin Temerloh 2012, di sini hari ini.
   
Saifuddin berkata setakat ini pengeluaran ikan patin di Temerloh hanya antara 60 hingga 70 tan metrik sebulan dan ia masih belum mencukupi untuk pasaran luar.
   
Sehubungan itu, beliau berharap melalui hasil penyelidikan UPM ini dan kerjasama erat dengan beberapa agensi kerajaan dan swasta akan tingkatkan lagi pengeluaran hasil ikan patin di Temerloh. 

Rahman Dahlan: Ramai lagi layak jadi KM Sabah


Datuk Abdul Rahman Dahlan
Setiausaha Barisan Nasional (BN) Sabah, Datuk Abdul Rahman Dahlan
KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan menyifatkan masih "jauh" perjalanan politik beliau untuk dicalonkan  sebagai Ketua Menteri Sabah meskipun sudah wujud desas-desus akan ada perubahan kepimpinan negeri itu.

"Jauh... jauh.. janganlah sampai kita ke sana. Biarlah kita merentasi jambatan itu apabila kita sampai ke sana.

"Saya rasa soalan itu soalan yang subjektif dan saya rasa kalau dari segi kemampuan, ramai lagi (yang mampu)," katanya dalam wawancara khas bersama Sinar Harian Online.

Abdul Rahman antara pemimpin muda Sabah yang dilihat lantang bersuara dan menyerlah dalam memperjuangkan isu rakyat.

Setiausaha Umno Sabah ini menang pada pilihan raya umum lalu dengan menewaskan calon dari PKR di kawasan Kota Belud.

Abdul Rahman ketika diminta mengulas lanjut berkata, "saya ingin dimasukkan dalam rekod, saya menyokong kepimpinan Yang Amat Berhormat Datuk Seri Musa Aman kerana saya juga melihat bagaimana di bawah pentadbiran beliau, beliau telah membawa Sabah, pembangunan di Sabah itu cukup  tinggi dan beliau masih mampu menerajui kerajaan negeri Sabah."

"Sayang kalau kita tidak gunakan pengalaman beliau," katanya lagi.

Musa Aman dilantik sebagai Ketua Menteri Sabah sejak 2003.

Sebelum berkecimpung dalam arena politik, Musa merupakan seorang ahli perniagaan yang berjaya.

Abdul Rahman yang juga bekas setiausaha politik kepada Musa berkata kerana kecemerlangan kepimpinan ketua menteri itu jugalah menyebabkan beliau sering menjadi sasaran pembangkang.

"Apa yang tidak dituduh kepada Datuk Musa. Sebab apa? Kerana dua kali beliau menerajui pilihan raya, dua kali BN menang dengan begitu cemerlang.

"Beliau adalah seorang pemimpin yang bekerja siang dan malam. Pagi dan petang, hujung minggu," kata Abdul Rahman.

Musa baru-baru ini dikaitkan dengan kes rasuah yang mengundang pelbagai kontoversi berikutan sumbangan dana politik berjumlah RM40 juta daripada seorang ahli perniagaan kepada Umno Sabah.

PKR sebelum ini membangkitkan isu itu dan meminta Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah Hong Kong (ICAC) menyiasat perkara itu kerana dikatakan dana itu diseludup 'secara fizikal' oleh Michael Chia, seorang ahli perniagaan balak.

Ekoran itu, pelbagai pihak termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz perlu mengeluarkan kenyataan bahawa sumbangan dana politik bukan satu kesalahan malah ia juga dipraktikkan oleh pembangkang. 

Najib: Ambil formula rakyat AS


Najib Tun Razak
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak
KUALA LINGGI - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu rakyat di negara ini mengambil pendirian rakyat di Amerika Syarikat apabila membuat pilihan untuk mengekalkan Presiden Barack Obama untuk tempoh empat tahun akan datang.
Justeru, beliau mahu rakyat di negara ini mengambil formula itu, bagi memberikan kepercayaan kepada Barisan Nasional (BN) meneruskan apa yang dinamakan kesinambungan ini.
Menurut Najib, rakyat di Amerika Syarikat, pada pilihan raya lalu, hanya ada dua pilihan, iaitu sama ada mereka hendak mengubah atau mereka hendak meneruskan kesinambungan pemerintahan kerajaan sedia ada.
Justeru, mereka sekali lagi telah memilih Parti Demokrat di bawah kepimpinan Obama berdasarkan keyakinan apa yang dibentang terhadap dasar parti berkenaan dan kepercayaan jelas bahawa masa depan mereka lebih terjamin sekiranya mereka meneruskan kesinambungan itu.
“Saya nak tentukan kepada semua bukan sahaja mereka yang hadir di sini tetapi untuk rakyat Malaysia di seluruh negara bahawa kalau memilih kerajaan Barisan Nasional, kita bukan sahaja menjanjikan kesinambungan tetapi kita mampu membawa transformasi dan kesinambungan tersebut.
“Jangan termakan dengan janji-janji manis yang tak mungkin dapat ditunaikan. Mereka janji hutang PTPTN akan dihapuskan, tol dimansuhkan, dan pelbagai janji lain tapi mereka tak sebut daripada mana hasil untuk melunaskan janji itu.
“Itu adalah janji-janji kosong dan sebab itulah pakar-pakar di luar tidak memberi penilaian kepada buku jingga mereka,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) di sini semalam.
Hadir sama pada majlis berkenaan, Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam; Menteri Pertanian dan Asas Tani, Datuk Noh Omar dan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Shafie Afdal.
Perdana Menteri berkata RTC di Melaka adalah yang ketiga selepas Perak dan Kelantan dan akan berperanan sebagai pemangkin ekonomi masyarakat luar bandar.
“Dijangkakan RTC berkenaan akan dimanfaatkan lebih 4,000 nelayan, penternak dan petani dan ia bertujuan untuk mempercepatkan peningkatan taraf hidup rakyat dan kesejahteraan rakyat di kawasan luar bandar secara bersepadu dan usaha ini melibatkan kerjasama pelbagai agensi kerajaan dan sektor swasta.
“Selain berperanan sebagai pusat latihan kemahiran dan kios informasi 1Malaysia, ia juga akan menjadi pusat pertanian bernilai tinggi dan pusat pemprosesan produk agro makanan,” katanya.
Tambahnya, RTC di Melaka juga akan menjadi pusat pengurusan rantaian bekalan hasil pertanian, kerjasama universiti, perkhidmatan kesihatan 1Malaysia dan pusat kemudahan pembiayaan kewangan dan agro pelancongan.

Serlah sikap terbuka Presiden Pas


Abdul Hadi Awang
Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang
SHAH ALAM – Pemuda Pas Pusat menyifatkan kesediaan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk bertanding di Pekan, Pahang dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), menonjolkan sikap sebenar pemimpin gerakan Islam.

Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor berkata, keputusan tersebut menyerlahkan sikap keterbukaan pemimpin tertinggi Pas yang sanggup bertanding di mana atau sesiapa sahaja, termasuk Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata, Pas tidak mepunyai sebarang kepentingan peribadi terhadap sesiapa sahaja walaupun Presiden sendiri.

“Abdul Hadi disifatkan seorang yang merendah diri, ikhlas dan jujur sebagai pemimpin.

Beliau juga mendahulukan parti dalam semua perkara dan menganggap dirinya bukan berkuasa walaupun mempunyai mandat dalam menentukan dasar parti,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Turkey mulls defensive measures on Syrian border

Istanbul - Turkey is drawing up contingency plans with the NATO military alliance to fortify its border with Syria, and a Patriot missile deployment is one option on the table, Turkish officials say.
Turkish President Abdullah Gul told reporters Thursday that due to the ongoing civil war in Syria and its possible repercussions for NATO-member Turkey, every measure was being considered to counter the risks.
Discussions have been ongoing "within NATO... in terms of defensive measures" and many defensive scenarios are being looked at as a precaution, Gul said when asked whether Turkey was seeking to acquire Patriot missiles from NATO.

Violence flares as Israelis, Palestinians trade fire

Israelis run for cover as a siren wails across the southern city of Ashkelon, on November 10, 2012, following earlier clashes.Gaza City - Four Israeli soldiers were wounded and five Palestinians, including a militant, were killed Saturday as the two sides traded fire.
An anti-tank missile was fired at an Israel Defense Force patrol, wounding the soldiers, according to the IDF, which targeted several sites in the Gaza Strip in retaliation.
Four Palestinians were killed and more than 20 wounded when Israeli tank fire hit a building east of Gaza City where hundreds of mourners were gathered for a funeral, Palestinian medical sources said.
About half of those injured were in a serious condition, the medical sources said, and the number of deaths could rise.
Israeli Defense Minister Ehud Barak said the country's forces will not let "the grave events on the border" go unnoticed.
The IDF also said it targeted a rocket launching squad in the northern Gaza Strip after it fired rockets toward Israel.
More than 30 rockets fired from Gaza hit southern Israel, the IDF said.
An IDF strike west of Gaza City killed a militant and wounded four, one of whom is in critical condition, according to security sources with Hamas, which has governed Gaza since 2007. The militant was from Al-Saraya, the military wing of Islamic Jihad, they said.
In a separate incident, Palestinian medical sources in Khan Younis, in the south of the Gaza Strip, said an Israeli artillery shell hit a civilian house and injured a couple and their two children.

Friendly Pre-AFF Suzuki Cup

Harimau Malaya vs Harimau Muda
5pm Wisma FAM hari ini.

Ong Kim Swee memang seorang yang berfikiran positif

* Masih percaya Malaysia mampu mempertahankan Piala AFF.

* Kekuatan Malaysia terletak pada 2 faktor, iaitu jika Safiq Rahim dan Shakir Shaari berada dalam prestasi luar biasa mereka, dan Khairul Fahmi Che Mat mengulangi aksi Sukan Sea 2011.

* Baddrol Bakhtiar tidak perlu ditetapkan mana posisi beliau. Beliau lebih suka bergerak bebas tanpa diletakan sebarang tekanan. Rahsia Malaysia berjaya menawan Gelora Bung Karano tahun lepas.

* OKS hanya mempertikaikan pemilihan Wan Zack Haikal ( anak buah beliau sendiri) berbanding Rozaimi, Syahrul Azwari mahupun Wan Zaharulnizam.

Tan Sri Haji Annuar Musa berkata

‎"Kalau isu surat2 kpd kafa yg nak di jadikan isu INSYAALLAH KITA AKAN SIARKAN SURAT SURAT ITU SERTA JAWAPANNYA..dan pihak berkenaan perlu bersedia menerima akibatnya TERUTAMA KIRANYA TERDAPAT "KEKHILAFAN" dlm surat mereka yg sebelum ini KAFA cuba lindungi..SOAL BERUNDING TAK PATUT BERBANGKIT DI MEDIA..SAYA SENDIRI PADA HARI ISNIN 5HB BERCAKAP DGN SU PBNJ EN SUHAIRI HASHIM SEBAIK SAYA TIBA DARI MEKAH.BELIAU SEPATUTNYA MENEMUI SAYA DI KL PADA 6HB TAPI MEMBATALKANNYA..SEMUA PERKARA MENGENAI MAT YO SUDAH DIJELASKAN..PADA 8HB ISU INI DIBAWA KE MRAT JK PASUKAN NEGERI DAN KEPUTUSAN DIBUAT DI MANA PBNJ AKAN DI MAKLUM PULA MELALUI SURAT MENGENAINYA..JUSTERU JANGAN SESIAPA CUBA MENIMBULKAN KEKUSUTAN JIKA MEREKA IKHLAS.KERANA AKIBATNYA BURUK BUAT MAT YO DAN TIDAK MENGUNTUNGKAN SESIAPA..SEKALI LAGI SAYA HARAP SEMUA BERSABAR DAN SILA IKUT PERATURAN KONTRAK DAN RULES DIBAWAH FIFA MENGENAI PERPINDAHAN PEMAIN...".

Jika kita perhatikan, terdapat 3 kaedah yang digunapakai oleh pasukan dalam Liga Malaysia untuk mengesan atau mendapatkan pemain import musim ini.

1. Melalui agen - Merupakan kaedah paling popular dikalangan pasukan Liga Malaysia. Boleh dikatakan hampir semua pasukan dalam Liga Malaysia mengambil pendekatan ini didalam memilih pemain import untuk di uji dan seterusnya ditandatangani.

2. Meninjau bakat pemain import di luar negara - Jurulatih Sime Darby, Ismail Zakaria beserta beberapa orang pengurusan pasukan tersebut telah pergi ke Liberia untuk melihat aksi pemain di Liga Liberia dan hasilnya mereka berjaya mengikat Patrick Ronaldindo serta Sengbhah Kennedy. Pembelian Patrick Ronaldinho dianggap berbaloi apabila muncul sebagai penjaring terbanyak pasukan tersebut tetapi rakannya Sengbhah Kennedy disingkirkan pada pertengahan musim akibat masalah kecederaan.

3. Berdasarkan reputasi lampau - B.Sathianathan mengambil langkah berani dengan memanggil 2 bekas pemain import yang pernah mencipta nama di Malaysia sewaktu ketika dahulu. Ternyata firasat Sathianathan tepat dimana Bruno Martelotto yang sebelum ini pernah mencipta gemilang bersama pasukan MPPJ serta Marlon Alex James yang pernah mencipta kejayaan "double treble" bersama pasukan Kedah masih lagi berbisa sentuhan mereka. Namun terdapat juga pasukan yang gagal mendapatkan pemain import yang berkualiti melalui kaedah ini. Zacharia Simukonda pemain import yang pernah mencipta nama di Perlis gagal untuk menyerlah bersama pasukan T-Team.

Sembilan pemain bola sepak Kelantan terpilih selaku penerima anugerah Pingat Bakti sempena sambutan Hari Keputeraan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V yang ke-43

1. Mohammad Ghaddar, 
2. Indra Putra Mahayuddin,
3. Mohd Norfarhan Muhammad
4. Khairul Fahmi Che Mat
5. Mohd Shakir Shaari
6. S Chanturu
7. Muhammad Ramzul Zahini Adenan
8. Mohd Farisham Ismail
9. Mohd Nurul Azwan Roya 

‎2 surat kepada KAFA, hanya satu berbalas

Isu Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) tidak bersungguh mendapatkan Norshahrul Idlan Talaha tidak timbul kerana surat mengenainya telah dikirimkan kepada Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA).

Setiausaha Kehormat PBNJ, Suhairi Hashim berkata, surat menyatakan PBNJ berminat untuk menyunting penyerang sensasi itu sudah lama diserahkan dan pihaknya kini hanya menunggu jawapan daripada KAFA.

Malah, katanya, PBNJ selama ini menggunakan saluran serta prosedur yang betul untuk mendapatkan pemain yang turut dikenali dengan jolokan The Linesman, surat yang dihantar juga bukan satu tetapi dua surat kepada KAFA.

Menurutnya, surat pertama yang dihantar PBNJ kepada KAFA adalah berhubung status Norshahrul dengan skuad The Red Warriors manakala surat kedua pula merupakan surat tawaran untuk mendapatkan khidmat Norshahrul.

Tengku Razaleigh 2009 - "Oil : Cash Payment" / "Isu Minyak : Bayar Tunai"

Cuba fahamkan tentang kejujuran manusia didalam perjanjian.

Spain's Iberia cuts jobs in survival bid

Spain's Iberia
cuts jobs in survival bid

-- Spanish airline Iberia plans to shed 4,500 jobs, or 22% of its workforce, as part of an overhaul aimed at rescuing the struggling airline.
International Airlines Group, formed from the merger of Iberia and British Airways in 2011, said the Spanish carrier would cut capacity by 15% across its network and remove 25 aircraft from service.
Iberia has a natural advantage in long-haul routes to Latin America, thanks to its geographical location and historical ties, but low-cost carriers have taken an ever greater share of its short and medium-haul business.
It has also been hit hard by the economic crisis in Spain and Europe.
"Iberia is in a fight for survival and we will transform it to reduce its cost base so it can grow profitably in the future," IAG chief executive Willie Walsh said.
IAG made an offer Thursday worth €113 million to buy the 54.15% of Spanish low-cost carrier Vueling it doesn't already own, and said it expected to generate savings from fully integrating the Barcelona-based airline into the group.   
Iberia chief executive Rafael Sanchez-Lozano said the airline was unprofitable in all its markets and warned of more drastic action if unions fail to agree to the restructuring plan by the end of January 2013.
"If we do not reach consensus we will have to take more radical action which will lead to greater reductions in capacity and jobs," he said.
IAG posted an operating profit of €17 million in the nine months through the end of September. Iberia's loss of €262 million almost entirely wiped out profit of €286 million at British Airways.
"The revenue trend in quarter three was restrained somewhat due to the London Olympics, but we are so far observing that underlying unit revenue is returning to its positive trend in quarter four," IAG said.
It expects to post an operating loss of about €120 million in 2012 after exceptional items and losses at its bmi subsidiary.

China's exports surge, trade surplus widens

Containers been loaded on to a ship at the Qingdao port, in northeastern China's Shandong province on March 9, 2012.

China's trade surplus widened further in October to $32 billion as exports swelled 11.6%, the strongest rise since May, state-run news agency Xinhua reported Saturday.
During the same period, imports rose 2.4% year-on-year, the same rate of growth recorded in September.
In the first ten months of 2012, the country's total foreign trade expanded 6.3% to $3.16 trillion compared to the same period last year.
China had set a target of target of 10% growth in foreign trade this year, however the country's commerce minister has said that will be difficult to achieve.

"Even though our year-on-year export growth rate rebounded slightly to 9.9% in September and 11% in October, it remains very difficult for us to achieve the 10% foreign trade growth target for the whole year," Chen said on the sidelines of the Communist Party's 18th National Congress in Beijing, according to Xinhua.


Chen said that China could instead expect to maintain its share of global trade.
Last year, China's trade surged 22.5 percent, however this year weak global demand, higher operating costs and growing trade protectionism were putting pressure on exports, Xinhua reported.
In the first ten months of this year, trade with China's largest trading partner, the European Union fell 3% amid a severe economic downturn and a series of severe austerity measures. A territorial dispute between China and Japan has also taken a toll on their economic relations, pushing trade between the two down by 2.1%.
The falls were offset by China's growing trade relations with the United States, ASEAN countries, Russia and Brazil. This year, China's trade with the U.S., its second largest trading partner, increased by 9.1% to $396 billion.
The positive figures come as thousands of delegates meet in Beijing for a once-in-a-decade leadership change. Next week, Xi Jinping is expected to be named the country's new president, replacing current President Hu Jintao.

FIFA World Cup Futsal 2012. Assis: We can compete with the best

Assis: We can compete with the best

Italian international Saad Assis is the prototypical futsal player. Born and raised in Brazil, he measures 1.68 metres, weighs 68 kilos and honed his skills on the streets of Sao Paulo before going on to play at the highest level in his homeland as well as in Italy and Spain.
Assis is now one of the most successful players in the world. He plies his trade with Barcelona in Spain's top futsal league and helped the Squadra Azzurra to third place at the FIFA Futsal World Cup 2008 and the UEFA Futsal EURO 2012. And in Thailand, the 33-year-old will be hoping to help Italy go even further.
"We all dream of winning the tournament, but obviously so do some of the other players taking part," he said in an exclusive interview with FIFA.com. "It won't be easy since Brazil, Spain and Russia in particular are incredibly strong. We'll give it our all but it'll be tough."
Before they can think about a semi-final clash against European champions Spain or EURO runners-up Russia, Assis and co will have to face Egypt in the last 16 after the Africans made it through as one of the four best third-placed teams in the group stages. The Italians will certainly not be taking the next match for granted.
"We don't know all that much about Egypt, but I think we'll be looking at some video analysis of them over the next couple of days," said the experienced striker, who added three strikes to his career tally during the three group matches in Thailand. "They must be a decent team, otherwise they wouldn't have been able to win so easily against a Czech Republic team which knocked us out of the tournament two years ago at the EURO. We're confident that we will reach the quarter-finals, but at the same time we know that we will have to play our best futsal if we are to win our next match on Monday."
"I'm just doing my job and helping the team. I'm a striker so I obviously like scoring goals, but at the end of the day it's team success that counts," he said modestly when asked about his past achievements.
Things have been going well so far for Assis and his team-mates, who cruised through Group D with wins against Australia (9-1), Argentina (3-2) and Mexico (5-2). Coach Roberto Menichelli's men thus picked up a maximum nine-point haul, and though the knock-out stages will obviously see a step-up in quality, Assis is confident they will make it right through to the end of the tournament.
"We have a completely different team compared with 2008. The squad is a lot younger than the back then, but we still have some very good players. As a group, we're definitely in a position to hold our own with the best futsal nations at this World Cup."
Not that merely holding their own will be enough to fill Assis's lofty expectations. "I only ever have one objective, and that's winning the next match," he concludes. "It's my job, it's why I play for the Italian national team and at club level for Barcelona."


MATCHES


Group A
MatchDate - TimeVenue
Results
101/11 17:00Bangkok Ukraine3:3 (1:1)SummaryHighlightsParaguay
201/11 19:00Bangkok Thailand3:1 (1:0)SummaryHighlightsCosta Rica
1304/11 17:00Bangkok Paraguay3:6 (2:0)SummaryHighlightsCosta Rica
1404/11 19:00Bangkok Thailand3:5 (0:5)SummaryHighlightsUkraine
2707/11 19:00Nakhon Ratchasima Costa Rica1:6 (0:3)SummaryHighlightsUkraine
2807/11 19:00Bangkok Paraguay3:2 (3:1)SummaryHighlightsThailand

Group B
MatchDate - TimeVenue
Results
702/11 19:00Bangkok Panama8:3 (1:3)SummaryHighlightsMorocco
802/11 21:00Bangkok Spain2:2 (2:0)SummaryHighlightsIran
1905/11 19:00Bangkok Morocco1:2 (1:1)SummaryHighlightsIran
2005/11 21:00Bangkok Spain8:3 (5:1)SummaryHighlightsPanama
3108/11 19:00Bangkok Iran4:3 (3:1)SummaryHighlightsPanama
3208/11 19:00Bangkok Morocco1:5 (0:3)SummaryHighlightsSpain

Group C
MatchDate - TimeVenue
Results
301/11 19:00Nakhon Ratchasima Libya1:5 (1:3)SummaryHighlightsPortugal
401/11 21:00Nakhon Ratchasima Brazil4:1 (1:0)SummaryHighlightsJapan
1504/11 19:00Nakhon Ratchasima Portugal5:5 (5:2)SummaryHighlightsJapan
1604/11 21:00Nakhon Ratchasima Brazil13:0 (5:0)SummaryHighlightsLibya
2507/11 17:00Bangkok Japan4:2 (1:1)SummaryHighlightsLibya
2607/11 17:00Nakhon Ratchasima Portugal1:3 (1:1)SummaryHighlightsBrazil

Group D
MatchDate - TimeVenue
Results
502/11 17:00Bangkok Italy9:1 (4:0)SummaryHighlightsAustralia
602/11 19:00Bangkok Argentina5:1 (2:0)SummaryHighlightsMexico
1705/11 17:00Bangkok Australia3:1 (0:1)SummaryHighlightsMexico
1805/11 19:00Bangkok Argentina2:3 (1:2)SummaryHighlightsItaly
2908/11 17:00Bangkok Mexico2:5 (0:1)SummaryHighlightsItaly
3008/11 17:00Bangkok Australia1:7 (1:3)SummaryHighlightsArgentina

Group E
MatchDate - TimeVenue
Results
1103/11 19:00Bangkok Czech Republic3:2 (1:0)SummaryHighlightsKuwait
1203/11 21:00Bangkok Egypt1:3 (0:0)SummaryHighlightsSerbia
2306/11 19:00Bangkok Kuwait2:7 (0:3)SummaryHighlightsSerbia
2406/11 21:00Bangkok Egypt7:2 (2:1)SummaryHighlightsCzech Republic
3509/11 19:00Bangkok Serbia2:2 (1:0)SummaryHighlightsCzech Republic
3609/11 19:00Bangkok Kuwait4:3 (4:1)SummaryHighlightsEgypt

Group F
MatchDate - TimeVenue
Results
903/11 17:00Bangkok Guatemala5:2 (1:2)SummaryHighlightsColombia
1003/11 19:00Bangkok Russia16:0 (8:0)SummaryHighlightsSolomon Islands
2106/11 17:00Bangkok Colombia11:3 (3:3)SummaryHighlightsSolomon Islands
2206/11 19:00Bangkok Russia9:0 (6:0)SummaryHighlightsGuatemala
3309/11 17:00Bangkok Solomon Islands4:3 (2:1)SummaryHighlightsGuatemala
3409/11 17:00Bangkok Colombia0:2 (0:1)SummaryHighlightsRussia
Get widget