Sunday, 18 November 2012

Anwar: Tadbiran Kerajaan Negeri Pakatan lebih bersih


anwar ibrahim
Anwar Ibrahim
KOTA BHARU- Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Umno kini sasau apabila sanggup memainkan pelbagai isu termasuk memutar belitkan kenyataan Naib Presiden Keadilan, Nurul Izzah Anwar yang didakwa cuba memurtadkan orang Islam.
Dakwa beliau, ia jelas apabila parti itu sudah tidak mempunyai perkara untuk dipertahankan selain memfitnah Pakatan Rakyat (PR).

“Umno kini sasau, meroyan dan nyanyuk serta ‘gedebe’, sekejap itu, sekejap ini, sebabnya mereka tidak ada benda yang hendak dipertahankan, yang mana kalau umat dan rakyat ini termakan dengan fitnah ini, itu petanda punah- ranah negara ini.
“Kalau rakyat sudah termakan fitnah, padahnya punah ranahlah negara kita. Kita perlu selamatkan negara kita, umat dan negeri Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang, dengan menjatuhkan Barisan Nasional (BN),” katanya ketika berucap di Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Sultan Muhammad IV di sini, kelmarin.

Hadir sama, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Timbalan Presiden, Mohamad Sabu, dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang, selain 40,000 penyokong termasuk badan bukan kerajaan (NGO).
Dalam masa sama, Anwar yang juga Ketua Umum PKR menafikan negeri di bawah pimpinan pakatan pembangkang akan muflis jika ditadbir PR, sebaliknya lebih membangun.
“Kalau ikut negeri dan pembangunan, negeri Pakatan Rakyat lebih membangun. Bersih lagi pentadbiran kita, itu semua boleh baca dalam laporan Ketua Audit Negara,” katanya.
Tegasnya, dakwaan itu tidak benar kerana sebelum ini jumlah hutang negeri Kelantan yang banyak ditinggalkan Umno dibayar oleh Menteri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat.
“Dan terkini berlakunya lebihan pendapatan Kerajaan Negeri Selangor sebanyak RM2.4 bilion dan Pulau Pinang sebanyak RM2 bilion kerana dipimpin oleh Pakatan Rakyat,” katanya.
Anwar berkata, rakyat kini menunjukkan sokongan terhadap janji yang ditawarkan Pakatan Rakyat termasuk termasuk pendidikan percuma, mengembalikan royalti kepada negeri yang berhak dan menurunkan cukai eksais sebanyak 20 peratus, sekiranya pakatan itu berjaya menawan Putrajaya.

Mengulas ucapan Abdul Hadi yang sebelum itu menekankan soal etika, sistem nilai dan tatakelola kerajaan, Anwar yakin Pakatan Rakyat akan menawan Putrajaya sekalipun pilihan raya umum diadakan pada Disember atau Januari tahun depan.
Sementara itu, Abdul Hadi turut meyakinkan rakyat mengenai kemampuan PR untuk mentadbir negara dengan adil, amanah dan bersih jika diberi mandat mentadbir Putrajaya selepas pilihan raya umum akan datang.
”Kalau ada rasuah, tolong tangkap, ambil tindakan. Kami tidak mahu pemimpin kerajaan yang rasuah...harta negara dan pentadbiran adalah amanah dan Allah melaknat orang yang mengamalkan rasuah, di negara lain pemimpin yang melakukan kesilapan akan dipecat, kita bila lagi, pecat kerajaan yang ada, gantikan dengan kami, Pakatan Rakyat.
Kita laksana pentadbiran yang baik,” katanya.
Ahli Parlimen Marang itu, turut mengulangi keyakinan PR akan berjaya menumbangkan BN pada pilihan raya umum nanti dan menguasai Putrajaya berdasarkan kesepakatan bersama.

No comments:

Post a Comment

Get widget